למה להרגיש?

למה חשוב להיות מודעים לרגשות שלנו? כי זה הצעד הראשון הנחוץ כדי לצאת מתקיעות, כדי לשפר יחסים,  כדי לשנות דפוסים שמזיקים לנו, כדי לאפשר לנו להעיז בכיוונים חדשים ובקיצור, כדי לחולל שינויים בחיים שלנו. נתבונן בנושא הרגשות מזוויות שונות. הפעם, נתמקד בקושי במציאת בן/בת זוג.

אהרן, בחור שכבר פגש עשרות בנות, עייף ומתוסכל מכל הדייטים, אך הלב פשוט לא נפתח. שוב ושוב יוצא אהרן עם בנות, ושוב ושוב זה מסתיים בתחושת אכזבה. כך אמר לי אהרן אחרי הבחורה האחרונה שפגש: "יש קונפליקט בתוכי בין השכל לרגש. פגשתי בחורה מדהימה, יש לה את כל המעלות, ועל פי השכל אנו מתאימים מאוד, אבל מה לעשות, אני לא נמשך אליה". להקשיב לשכל או לרגש? ההבחנה הדיכוטומית הזאת בין שכל לרגש היא טעות כל כך נפוצה, וכל כך מושרשת, טעות שאינה מאפשרת באמת לצאת מהפלונטר. הבחור הזה  אינו חווה רגש כלפי הבחורה. הוא מסביר זאת לעצמו בכך שיש בתוכו שתי רשויות: שכל מצד אחד ורגש מצד אחר. על פי חלוקה זאת, מה יעשה הבחור? יקשיב לרגש? יישאר רווק. יקשיב לשכל? יהיה אומלל (וגם אשתו). נכון, אפשר להמשיך לפגוש עוד בחורה ועוד בחורה, ולקוות שהפעם…

כדי לפתור את "הפקק", אני מציעה קודם כל לנפץ את הנחת היסוד המוטעית של "שכל מול רגש". לא "סתם" לא מרגישים. הרגש הוא תולדה של שכל – צורת החשיבה הייחודית לכל אחד. ההיגיון הפרטי מורכב מהתפיסות הסובייקטיביות  הספציפיות האישיות. אם בחור זה, שרוצה להתחתן, ואף מתייסר מכך שלא מתחתן, אינו מרגיש קרבה לבחורה, והעניין חוזר על עצמו שוב ושוב עם כל בחורה שהוא פוגש, עלינו לחפש יחד אתו מה המחשבות האישיות שלו, הנמצאות מאחורי חוסר הפתיחות הרגשית. יתברר למשל שהוא מאמין שבזוגיות תמיד צריכה לשרור הרמוניה מושלמת. האמונה הזאת מולידה אצלו פחד, כיוון שהוא יודע בתוך תוכו שלפעמים הוא כועס. הוא חושש שהוא לא יהיה בעל מספיק טוב לאשתו, היא תיפגע, תכעס עליו, הוא ייפגע…זהו תסריט מפחיד.

הקונפליקט אם כן, אינו בין שכל לרגש, אלא בין הרצון הגדול מצד אחד להיות בזוגיות, ומצד שני הפחד  שלא תהיה מסוגלות לעמוד במשימה. בדוגמא שהבאנו, אין כל כך טעם לשכנע את הבחור בחשיבות הנישואין, או להפליג במעלתה של הבחורה. הוא יודע זאת, וזה רק עלול להגביר את תסכולו. המצב הנוכחי של אהרן הוא שהפחד גובר על הרצון. אלא שאינו מודע לפחד שלו, ומשלה את עצמו שפשוט עוד לא פגש את הבחורה הנכונה. אך רגש הפחד עושה את שלו וחוסם אותו מלהרגיש רגשות חמים של קרבה כלפי הבחורה. כשיוכל לזהות את הפחד שלו סביב קשר זוגי, ובמקום להדחיק את הפחד, יקבל עידוד להציף אותו, לחוש אותו ולדבר אותו, ניתן יהיה לעזור לו לזהות את כוחותיו כך שיאמין ביכולת שלו לחיות בזוגיות.

בסיכומו של דבר: הרגש מופיע כתולדה של ה"היגיון הפרטי", התפיסה המחשבתית האישית של האדם. האדם פועל על פי רגשותיו גם כשאינו מודע אליהם. הדחקת הרגש משאירה את האדם במקום. איתור הרגש, ההעזה להתבונן בו, הוא תחילתו של שינוי, פתח להליכה בדרך חדשה.

מאחלת לכם שתגייסו את האומץ להתבונן ברגשות שלכם, ושתזכו לשינוי מבורך בחייכם.